Herman vertelt over de liefde

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

De controversiële Vlaamse schrijver Herman Brusselmans komt komende maand twee keer naar Utrecht. ,,Zorg voor rust in je relatie”, is de boodschap van de veelschrijver, die momenteel een relatie heeft met 25-jarige Amsterdamse.

Als Herman Brusselmans over de liefde komt praten, is het altijd de moeite waard om goed te luisteren. In maart staat de door sommigen verguisde schrijver met een avondvullend programma in de Stadsschouwburg. De avond, onderdeel van het jaarlijkse literatuurfestijn Saint Amour, gaat over de liefde.

De liefde is een onderwerp waarover Brusselmans, die al meer dan zeventig boeken heeft geschreven, bij uitstek deskundig is. ‘In alle mogelijke toonaarden’ komt het thema die avond voorbij, belooft de schrijver. Over de ontluikende, romantische, verzengende, verstikkende, dan wel uitgedoofde liefde heeft Brusselmans, sinds zijn debuut Prachtige Ogen (1984), menig pagina volgeschreven. Vele vriendinnen en ex-vriendinnen passeerden de revue.

Verliefd
Momenteel heeft de bijna zestigjarige schrijver een relatie met een 25-jarige vrouw uit Amsterdam. ,,Ik zoek ze echt niet uit van die leeftijd, dat gebeurt toevallig. Er zijn ook fantastische vrouwen van 55 jaar. Ik ben gewoon verliefd geworden en zij ook.”

Hij ziet zichzelf zeker niet als de wijze, wat oudere man die zijn jonge vriendin iets wil leren. ,,Ik wil haar niks bijbrengen. In een relatie leer je elkaar iets bij, ongeacht de leeftijd. En mijn vriendin is al verstandig genoeg van zichzelf.”

Walvissen
Op het gebied van de liefde heeft Brusselmans wel een wijze raad: ,,Zorg voor rust in je relatie, vermijd wantrouwen en afgunst. Rust is alles in het leven. Mijn vriendin en ik worden kalm door samen naar een documentaire over walvissen te kijken.”

Steekt hij zelf nog wel iets op van al die jeugdigheid om hem heen? ,,Jazeker, ik leer van mijn vriendin wat je nog meer kunt doen met een smartphone behalve sms’en. Zoals je haren kammen”, grapt hij.

Veelschrijver
Herman Brusselmans is een veelschrijver: zijn oeuvre telt inmiddels meer dan zeventig titels. In zijn laatste roman, Guggenheimer koopt een neger, wisselt de Belg als vanouds (en 320 pagina’s lang) geestige spitsvondigheden af met oeverloos geouwehoer. Guggenheimer is een niet bijster sympathiek personage (‘een rechtse, stinkend rijke hufter’, zo typeert Brusselmans hem), aan wie de schrijver eerder vier boeken wijdde.

Regelmatig is er de kritiek uit literaire hoek dat hij zichzelf te veel herhaalt. ,,Ik vind zelf dat ik heel verschillende boeken schrijf, maar wel allemaal binnen eenzelfde kader. Maar ik ben de schrijver die ik ben en ik ga niet opeens een boek schrijven als Arnon Grunberg of Tommy Wieringa. Weet je, het kan me ook geen fuck schelen hoe er over me gedacht wordt. Ik wil niet blasé klinken, maar ik heb intussen wel 75 boeken geschreven hè.”

Relativeren

Niet per se politiek correct of vrouwvriendelijk en vaak zuipend en/of paffend laat Brusselmans intussen al zo’n drie decennia lang zijn personages (op cynische dan wel sarcastische toon) ageren tegen alles wat er in en rondom hun kleine wereldje geschiedt. Zonder humor vaart niemand wel, vindt hij. ,,Mensen moeten meer relativeren. Vooral de anti-seksisten en de anti-racisten zouden wat vaker moeten lachen. Turkse vrienden van mij lachen meer om wat er over hen gezegd wordt dan allerlei groeperingen. Die springen meteen op.”

Ook vrouwen kunnen wat dat betreft nog wat leren: ,,Vrouwen kunnen humor moeilijk als abstractie, als absurde weergave van de werkelijkheid, zien. Oké, ze hebben het moeilijk met hun maandstonden en het baren van kinderen, maar buiten die periode zou ik ze willen zeggen: wees eens grappig! Vrouwen en humor: ik ga er nog eens een boek over schrijven.”

Drumsolo
Fulmineren tegen vrouwen doet Brusselmans met graagte, maar het thema van zijn voorstelling in de Stadsschouwburg is toch echt de liefde. ,,De voorstelling begint met een drumsolo van mij”, kondigt de Vlaamse schrijver alvast aan. Onlangs kocht Brusselmans een nieuw drumstel in Amsterdam waarop hij duchtig aan het oefenen is. Les krijgt hij momenteel van Nico (‘mijn chauffeur, goede vriend en tevens getalenteerde drummer’.) De scheidslijn tussen scherts en ernst is dun bij de Belgische schrijver.

In maart bezoekt Brusselmans Utrecht nogmaals. Op zondag 26 maart is hij tijdens de boekenweek hoofdgast in de centrale bibliotheek. ,,Ik hou van Utrecht, zijn voetbalclub, zijn burgemeester, zijn volk en zijn landschap. Absoluut!”

Herman Brusselmans, woe 8 maart, 20.00 uur, Stadsschouwburg, Utrecht.

bron: ad.nl