Herman krijgt een verjaardagsfeest in Harelbeke

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Gentenaar Herman Brusselmans krijgt een verjaardagsfeest in Harelbeke. De auteur wordt op 9 oktober 60 en viert dat dit weekend, op uitnodiging van de Harelbeekse bibliothecaris, in Het Spoor en de bibliotheek.

“Brusselmans zette in 1986 voor het eerst voet op Harelbeekse bodem. Ik had hem uitgenodigd voor een literaire avond samen met Tom Lanoye. De toen 17-jarige Wim Opbrouck zorgde voor de muziek.” Sindsdien tijd kwam het enfant terrible van de Vlaamse literatuur regelmatig langs in Harelbeke. “In een aantal van zijn romans en columns komt Harelbeke bovendien ter sprake”, zegt Van Herreweghe. “Daarom wilden we zijn verjaardag ook in Harelbeke niet zomaar laten voorbijgaan en vieren we feest.”

Signeersessie
Het feest start zaterdag om 19.30 uur in de aula van CC Het Spoor. “We laten enkele mensen aan het woord die Brusselmans kennen: van legervriend tot zijn zus”, zegt Van Herreweghe. Daarna trekken Brusselmans en het publiek naar de aangrenzende bibliotheek waar een ongelofelijk arsenaal aan materiaal over de auteur te zien zal zijn. Een tentoonstelling met een veertigtal panelen van elk 100 op 70 centimeter groot vertelt, aan de hand posters, foto’s en bijzondere uitgaven, het leven en het levenswerk van Brusselmans. Daarna wordt geklonken op de verjaardag, kunnen er boeken van Brusselmans gekocht worden en signeert Brusselmans de exemplaren van de bezoekers.

Van Herreweghe is zelf ook een groot liefhebber van Brusselmans. Hij interviewde en ontmoette de schrijver in 1984 voor het eerst. Sindsdien trekt de bibliothecaris naar alle boekvoorstellingen van de Gentse auteur. “Ik word ook vermeld de schrijfsels van Brusselmans. In zijn pas verschenen roman Hij schreef te weinig boeken kom ik zelfs vijf keer voor”, klinkt het trots.

bron: nieuwsblad.be